Üstün Zekâlı ve Yetenekli Öğrencilerin Bilim İnsanlarına Yönelik Algıları
Keywords:
üstün zekâlı öğrenciler, bilim insanı algısı ve imajı, gifted students, perceptions, scientists, Stereotypical imagesAbstract
Öz
Araştırmada üstün zekâlı ve yetenekli öğrenci- lerin bilim insanına ilişkin algısal imajları ince- lenmiştir. Araştırmaya 7. ve 8. sınıftan 25 üs- tün zekâlı ve yetenekli öğrenci katılmıştır. Araştırmada Chambers’ın (1983) Bir Bilim İnsanı Çiz Testi (DAST) kullanılmış ve öğrenci çizimleri bilim insanının dış görünüş özellikle- ri; kullandığı araştırma, bilgi ve teknoloji sem- bolleri; cinsiyeti; yalnız ya da grupla çalışması; çalışma mekânı; yüz ifadeleri; kullandığı baş- lık-altyazı-simge; alternatif imajlar ve yaş gibi farklı kriterlere göre değerlendirilmiştir. Ça- lışmanın sonuçlarına göre üstün zekâlı ve ye- tenekli öğrencilerin bilim insanı imajlarının standart ve daha çok gözlük takan, laboratuvar önlüğü giyen; laboratuvarda deney tüpleri ve beherlerle çalışan; kitapları ve teknolojik araç gereçleri kullanan; özellikle yalnız çalışan er- kek bilim insanları oldukları bulunmuştur.
Abstract
The purpose of this study was to investigate gifted students’ images of scientists. The study involved 25 students in grades 7 and 8. The Draw-a-Scientist Test (DAST) (Chamber, 183) was used to collect data. Drawings were eval- uated using certain criterion such as a scien- tist’s appearance and investigation, knowledge and technology symbols and gender and working style, place work, expressions, titles- captions-symbols and alternative images and age. The results showed that gifted students’ perceptions about scientists were stereotypical, generally with glasses and laboratory coats and working with experiment tubes, beakers indoors and using books, technological tools and dominantly lonely males. Most gifted stu- dents drew male scientists. Although females drew male scientists, none of the boys drew female scientist.