The Nuremberg Music-Ecological Approach: Why are Some Musicians Internationally Successful and Others Not?
Keywords:
Nuremberg Music-Ecological Approach, educational capital, learning capital, Nürnberg Müzik Ekolojik Yaklaşımı, eğitim kapitali, öğrenme kapitaliAbstract
Abstract
Success in music depends on a number of crucial factors with musical talent figuring promi- nently in gifted research. However, in the Nu- remberg Music-Ecological Approach presented in this paper a different view is taken. Instead of talents and factors, the concept of available resources in an individual ́s actiotope (Ziegler, 2005) is put in the center of our analysis. Educa- tional Capital refers to exogenous resources and comprises five different forms of resources: Economic Educational Capital, Cultural Educa- tional Capital, Social Educational Capital, Infra- structural Educational Capital and Didactic Ed- ucational Capital. Learning Capital refers to en- dogenous resources and also comprises five dif- ferent forms of resources: Organismic Learning Capital, Actional Learning Capital, Telic Learn- ing Capital, Episodic Learning Capital and At- tentional Learning Capital. Results of an empir- ical study are reported which was designed to test the claim that successful professional musi- cians possess more Educational Capital as well as more Learning Capital than their less suc- cessful colleagues. The hypothesis was con- firmed with a sample of professional musicians who were successful on a local, regional or in- ternational level.
Öz
Müzik alanında başarı daha çok üstün zeka araştırmalarında baskın yer bulan müzik yete- neği ile birlikte bir takım faktörlere bağlıdır. Bu çalışmada sunulan Nürnberg Müzik Ekolojik Yaklaşımında ise farklı bir bakış açısı ele alın- mıştır. Yetenekler ve faktörler yerine bireyin ey- lem alanında varolan kaynaklar (Ziegler, 2005) analizin merkezine alınmıştır. Eğitimsel Kapital dışsal kaynakları ifade eder ve beş farklı kaynak türünü kapsar: Ekonomik eğitimsel kapital, kültürel eğitimsel kapital, sosyal eğitimsel kapi- tal, altyapısal eğitimsel kapital ve öğretici/di- daktik eğitimsel kapital. Öğrenme Kapitali içsel kaynakları ifade eder ve beş farklı kaynak tü- rünü içermektedir: Biyolojik öğrenme kapitali, eylemsel öğrenme kapitali, öğrenme amaçları kapitali, periyodik öğrenme kapitali ve dikkat kaynakları öğrenme kapitali. Başarılı profesyo- nel müzisyenlerin eğitim ve öğrenme kapitalle- rinin daha az başarılı olan meslektaşlarına göre daha sık sergiledikleri hipotezini test etmek amacıyla tasarlanmış olan deneysel bir araştır-manın bulguları rapor edilmiştir. Hipotezler yerel, bölgesel veya uluslararası düzeyde başa- rılı olan müzisyenlerden oluşan bir örneklem ile doğrulanmıştır.